Bilder från förr

Här har vi samlat en del av de historiska bilder Släktled brukar publicera på Facebook. Är du intresserad av din egen släkt – beställ släktforskning av Släktled. Vi utför uppdragsforskning inom släktforskning i Sverige, Norge, Danmark och och Finland.

Rädda dina gamla bilder – innan det är för sent!

Låt inte dina minnen försvinna! Låt oss scanna, reparera och retuschera dina bilder för att återge dem sin forna glans.

Vi restaurerar varsamt dina blekta och gulnade, repiga , fläckiga, vikta eller sönderrivna bilder, men även diabilder och filmnegativ.
Pappersfotografier bleknar av solljus och gulnar av syror i pappret. Ju äldre fotografi desto större är risken att det för alltid tappar information.

Gamla bilder förlorar i kvalitet med tiden, många är i stort behov av att räddas. 

Bilder från förr

Carl XV:s likfärd mellan Malmö-Stockholm i september 1872. Fotot taget under tågets uppehåll på Katrineholms station i Södermanland.
Kvinna med pojke utanför ett torp i Smedstorp, Lillgårda socken i Västmanland. Foto från omkring 1900-1910.
Backstuga i Bohuslän.
Kyrkogården i Virserum, idag i Hultsfreds kommun i Småland. Notera att skötseln av gräsmattan inte motsvarar dagens krav. Fotot från Firma Nanny Ekström och ingår i Vetlanda museums samlingar. Årtal okänt.
Fiskare som preparerar nät i Oxnäs, Fjällbacka. Foto från omkring 1890, koloriserat med AI.
Platsen är Bo gård i Lugnås, Skaraborg. Fotot togs av Anna Florén någon gång mellan 1895-1905. Fotot är koloriserat med AI.
Lucia omkring 1879. Pojken på bilden är Hjalmar Carlander, född 1876 i Stockholm. Blev senare mekaniker och var bosatt i New York.
Julafton 1895. På bilden är banvakten Johan August Johansson med familj i banvaktsstugan vid Rockviksdalen, Stöde socken, idag en del av Sundsvalls kommun.
Ett vackert foto av en brud i Jämtland. Fotot av Oscar Olsson i Östersund omkring 1880-1889.
Brudparet Olinus och Berta Nilsson från Transtrand, beläget i det som idag är Malung-Sälens kommun. Foto från 1904.
Gruppbild av fångar 1861 på Malmö Straff- och Arbetsfängelse.
Pågående höstskörd 1891. Platsen är Gustafsberg, Uddevalla. Fotot togs av Per Gustaf Bergin.
Kolorerat foto av en lada i byn Torp i Hyssna socken, Västergötland. Fotot är taget 1894.
22 st gruvarbetare vid ett stenhuggeri i Björka, Glanshammars församling i Örebro län. Fotografiet är från 1903.
Per Eric Blomgren år 1861. Inspärrad på livstid på Varbergs fästning. I anslutning till fotografiet står “Dråp. 44 år gammal, född i Kungsörs socken i Västmanlands län. Rymmare, våldsam och har med kniv sårat en vaktmästare i Landskrona fästning, vilket hade till följd att vaktmästaren avled”.
Fotot är från ett album från 1861 över fångar på Varbergs fästning.
Mjölkning av en mager ko är kanske inte det första man tänker på när man idag hör ordet Sollentuna. Idag en kommun med över 70 000 invånare i Stockholms län. Fotot är taget någon gång mellan 1890-1910 i Antuna, Eds socken, Sollentuna härad.
Midsommar på Salbo hed utanför Sala omkring 1890-1900.
Midsommarfirande vid Havsbadet i Lysekil omkring 1895-1905.
Familjen Bram framför torpet Nytorp i Råröd, Kville församling i Bohuslän. Fotot togs omkring 1905 av Johan Johansson (1884-1966).
En syn som var vanlig förr! Kolmila i Sågaretorp, Tiveds församling. Fotot från omkring 1930-1940 är taget av Eric von Rosen.
Ett icensatt bröllop i underhållningsyfte i Delsbo, Hälsingland. Brudparet består av syskonen Erik Ehn and Märta Ehn. Fotot från omkring 1904-1906. Även om bröllopet är icensatt är det ett vackert tidsdokument. Fotograf C. Rudolphi.
Att vara fattig har aldrig någonsin varit lätt. Svårt var det garanterat i Sverige för 150 år sedan. Brita Lisa Kalling föddes 1823 i Gränna vid Vätterns östra kust. När hon dog den 20 mars 1895 av kronisk bronkit bodde hon med ett av sina barn i Grännas fattighus. Där hade hon bott sedan 1860. En notering i församlingsboken berättar “pliktat för fylleri” samt “haft flera (3) oäkta barn”. Fylleriet ska ha skett 1866 men noteringen följde henne livet ut. Fotot är taget omkring 1893-1895.
Philip Hornvall i skolhuset i Hellingsfall, Hannäs församling i Östergötland. Dödsorsak var bröstfeber vilket idag troligen kan förklaras med lunginflammation eller lungsäcksinflammation. Hans föräldrar var organisten Johan Fredrik Hornvall och Ulrika Kindmark. Thure Philips gravkors är beläget vid Hannäs kyrkoruin tillsammans med 5 andra gravstenar. Kyrkan revs under 1870-talet då en ny kyrka byggdes någon kilometer norrut. Vid en arkeologisk utgrävning av kyrkoruinen hittades över 100 mynt, varav de äldsta var från 1200-talet. De nyaste var från 1867. Nu vilar Thure Philip Hornvall vid kyrkoruinen och hans gravkors påminner oss om livet förr.
En fattig student i Uppsala. Årtal är okänt men fotot togs av R. Hammarlund i en ateljé i Uppsala. Fotot tillhör Upplandsmuseet.
Gamla Telegrafgården i Östhammar. Den nya tekniken börjar förändra samhället. Gården ska enligt uppgift ha rivits 1960.
Ett icensatt bröllop i underhållningsyfte i Delsbo, Hälsingland. Brudparet består av syskonen Erik Ehn and Märta Ehn. Fotot från omkring 1904-1906. Även om bröllopet är icensatt är det ett vackert tidsdokument. Fotograf C. Rudolphi.
När lönen äntligen kommit! Fyra herrar på Teaterkällaren i Kalmar kring förra sekelskiftet. Fotot har kolorerats!
Kolorerat foto från “Bo” gård i Lugnås församling, Västergötland. Orginalfotot från omkring 1895-1905.
Knekten Pihls begravning på Åtvids kyrkogård. Fotot togs 1898 och vann 1:a pris i Svenska Turistföreningens Fotografiska Pristävlan år 1900. Fotograf var Johan Emanuel Thorin (1862-1930). Orginalbilden ingår i Nordiska museets samlingar. En variant av fotot har koloriserats.
Sven Peter Skog (född 1856) och Hanna Maria Jonsdotter (född 1862). De var brukare av före detta soldattorpet Kvarntorpet under Attarp i Svinhult församling, Östergötland. Sven Peter kom till torpet redan 1876 som indelt livgrenadjär vid Vifolka kompani, Andra livgrenadjärregementet. Regementes förläggningsort var Linköping. Hanna Maria flyttade till torpet när de gifte sig 1880. I torpet föddes sedan mellan 1880-1898 fem barn. Ett av dem, Elsa Josefina Albertina dog 1905, endast 15 år gammal, av hjärtlidande.
Efter indelningsverkets avskaffande 1901 omvandlades soldattorpet till ett vanligt torp och Sven Peter Skog listas som “arbetare i torpet Kvarntorpet”. Den förre livgrenadjären Sven Peter Skog dog 1926. Hans hustru Hanna Maria levde ända till 1951.
Orginalfototo är taget av August Christian Hultgren (1869 – 1961). Denna version av fotot är kolorerad.
Postroddaren Gerda Nilsson bodde på ön Flatholmen utanför Tjörn i Bohuslän. Hon blev änka 1936, vid 53 års ålder, då hennes make fiskaren Oskar Nilsson dog i cancer. För att försörja sig rodde hon ut posten till Flatholmen och delade ut den till befolkningen som var ca 130 fast boende, alla beroende av fiske och sjöfrakt. Gerda Nilsson hade även ett litet postkontor hemma. Rodden in till Tjörn för att hämta post, och ibland även gods och passagerare, företogs 3-4 gånger i veckan. Gerda var född 1883 och dog på Flatholmen 1964. Fotot är taget 1953 av Gösta Skoglund och gavs 2008 i gåva till Bohusläns museum. Denna version av fotot är färglagt, orginalet är svartvitt och i bättre upplösning.
En kaffekalas i det gröna! Fotot är från Götene församling i Västergötland och togs 1890. Notera kvinnorna till höger som vid fototillfället tydligt fick stå så ingen misstog dem för annat än tjänstefolk. Bilden är färglagd från svartvitt orginal.
En begravning i Närke 1912. Oklart var fotot är taget men möjligen i Eklunda. Fotograf Samuel Lindskog (1872-1953).
Färglagd version av bilden ovan.
Den minsta flickan på bilden i faderns famn är Kiruna Söderberg. Hon föddes den 21 augusti 1899 i Kiruna och var den första invånaren som föddes i Kiruna samhälle. Kiruna Söderberg var gift med järnvägsarbetaren John Erik Forsberg och de fick tillsammans 1923 dottern Gudrun Kiruna. Några fler barn blev det inte utan Kiruna Söderberg dog 1926 av lungcancer. Hennes namn lever dock vidare genom en släktradition där den förstfödda flickan i varje generation får namnet Kiruna. Den sjätte generationen Kiruna föddes 2009. Fotograf ska enligt uppgift varit Borg Mesch.
Anders Magnus och Kristina Sofia Andersson framför eldstaden en jul på 1920-talet i backstugan Dalaryd i Svinhult församling, Östergötland. De hade bott i backstugan sedan slutet av 1913 och Anders Magnus var jordbruksarbetare. 1926 flyttade de till backstugan Sjöhult. Då var inte deras gamla bostad Dalaryd en backstuga längre utan ett torp som kallades Gröndal. I backstugan Sjöhult dog Kristina Sofia 1935, 81 år gammal. Strax efter flyttade Anders Magnus till ålderdomshemmet i Svinhult. Där dog han 1936 i en ålder av 86 år. Bilden från backstugan Dalaryd är en skarp kontrast till hur det ser ut hemma hos de flesta av oss med ett överflöd under julen. Fotot är taget av August Christian Hultgren (1869-1961).
Lucia från 1906 i Lima, Dalarna.
Kolorerat foto med sotaren Henrich Adolf Wiesner och ett barn arbetandes på ett tak i Uddevalla. Barnet kan möjligen vara hans son. Henrich Adolf Wiesner var född 1829 i Schlesien, Tyskland och dog 1882 i Uddevalla. Det kolorerade fotot är från åren omkring 1879-1882.
Sex smeder på Hedvigsfors bruk i Bjuråker församling, Hälsingland. De tre äldre männen är bröderna Lindgren, de tre yngre är deras söner som står i samma ordning som deras respektive far. Att smedyrket gick i arv var inte ovanligt. Stolta yrkesmän! Fotot är från 1918.
På Nobeldagen passar det såklart med ett foto av kemisten, ingenjören och uppfinnaren Alfred Nobel som levde mellan 1833-1896. Nobeldagen infaller alltid den 10 december, samma datum som Alfred Nobel avled 1896 i San Remo, Italien.
Ett fiskelag vid kajen i Marstrand, Bohuslän. De ser mycket stolta ut när de poserar. Men att fiska var förr förenat med stora risker. När man tittar i dödböckerna i församlingar längs kusten är det inte ovanligt med flertalet som drunknat när deras skepp förlist. Förr var döden alltid närvarande i samhället eftersom så många dog som barn, men vid kusten fanns en extra dimension då döden även ofta kunde komma på havet.
Ett fiskelag vid kajen i Marstrand, Bohuslän. De ser mycket stolta ut när de poserar. Men att fiska var förr förenat med stora risker. När man tittar i dödböckerna i församlingar längs kusten är det inte ovanligt med flertalet som drunknat när deras skepp förlist. Förr var döden alltid närvarande i samhället eftersom så många dog som barn, men vid kusten fanns en extra dimension då döden även ofta kunde komma på havet.
Anna Håkansdotter föddes 1835 i Norra Backa i Gunnarskogs församling i Värmland. 1855 gifte hon sig med Jöns Andersson. På bilden från omkring 1904 står hon utanför hennes bostad – en backstuga som var belägen under Älgkärr i Hidinge församling, Örebro län. Till backstugan under Älgkärr kom familjen 1883 från Bogens församling i Värmland. I backstugan bodde de sedan med sina 5 yngsta barn och Jöns Andersson arbetade som skräddare och jordbruksarbetare. Jöns Anderson dog i backstugan 83 år gammal i november 1905 av en bröstsjukdom. 1910 flyttade Anna från backstugan till Älgkärrs allmänning och dog där 1911 av ålderdomssvaghet. Fotot togs av grevinnan Martina Kalling.
Äldre kvinna utanför en backstuga i Klevshult i Åkers socken, Jönköpings län. Notera cykeln som står parkerad bredvid backstugan. Gamla tider möter nya.
Äldre kvinna utanför en backstuga i Klevshult i Åkers socken, Jönköpings län. Notera cykeln som står parkerad bredvid backstugan. Gamla tider möter nya.
Adelsfamiljen Wrangel hade en familjegrav i Skokloster kyrka. Graven innehåller 24 medlemmar av familjen och de begravdes alla mellan åren 1624-1703. Idag kan man titta ner i graven via ett öppet fönster.
Adelsfamiljen Wrangel hade en familjegrav i Skokloster kyrka. Graven innehåller 24 medlemmar av familjen och de begravdes alla mellan åren 1624-1703. Idag kan man titta ner i graven via ett öppet fönster.
En fattig mans begravning 1904. Han var en fattig båtsman som hade tjänat i många år. Han hade inga släktingar så hans grannar följde honom till graven. Foto av Johan Emanuel Thorin.
En fattig mans begravning 1904. Han var en fattig båtsman som hade tjänat i många år. Han hade inga släktingar så hans grannar följde honom till graven. Foto av Johan Emanuel Thorin.

Prislista och kostnadsfri förfrågan

Om denna man vet vi inte mycket om men han ska enligt uppgift varit en fiskare från Bohuslän. Och nog ser han verkligen ut att vara en fiskare! Härlig tröja! Fotot taget någon gång mellan 1880-1930.
Om denna man vet vi inte mycket om men han ska enligt uppgift varit en fiskare från Bohuslän. Och nog ser han verkligen ut att vara en fiskare! Härlig tröja! Fotot taget någon gång mellan 1880-1930.
En kort vila för hästen innan arbetet fortsätter. Bilden från Hamra by i Svinhult socken, Östergötland. Fotografiet togs 1926 av August Christian Hultgren (1869 – 1961).
1918-20 drabbades världen av influensan som kom att kallas Spanska sjukan. Omkring hälften av de som dog var mellan 20-40 år gamla. I Sverige dog ungefär 37 000 människor. En av dem var 28-årige Edit Alfrida Andersson i Göteve församling i Skaraborg. Hon dog den 16 december 1918 och begravdes den 5 januari 1919. Hon efterlämnade en dotter på 6 år som fick växa upp med sina morföräldrar. Dottern gifte sig sedan, fick egna barn och levde till 1992. Men jag antar att att hon aldrig glömde sin mamma.
Handkolorerat foto av en brud i Leksandsdräkt. Fotot taget i en atelje med målad bakgrund. Fotot är från någon gång mellan 1870-1910.
Handkolorerat foto av en brud i Leksandsdräkt. Fotot taget i en atelje med målad bakgrund. Fotot är från någon gång mellan 1870-1910.
Svenskar i Rush City, Minnesota. Bilden är från 1887. Visste du att det 1880 fanns ungefär 26 000 människor i Minnesota som var födda i Sverige. År 1900 hade den siffran ökat till ungefär 116 000. Idag säger sig 8,1 % av Minnesotas befolkning ha svenskt ursprung.
Skara domkyrka
Gruppfoto med renoveringsarbetare stående i ett av tornen i Skara domkyrka. Renoveringen pågick 1886-1894. Fotot är taget 1891.
Till en utställning i Paris kom en begäran om att få ett foto av en typisk västgötabonde. Fotot som sändes var på gårdskarlen Anders som arbetade hos lektorn och veterinären Gustav Viktor Hofling i Skara. Troligen var denne Anders densamma som Anders Larsson som vid tidpunkten bodde på samma tomt som lektor Hofling. Anders Larsson anges i husförhörslängden vara född 1802. Fotot är taget någon gång mellan 1860-1870 av Gustav Viktor Hofling. Anders Larsson dog 1890 som fattighjon på Fattiggården i Skara, 88 år gammal. Dödorsaken var ålderdomsavtyning (Marasmus Senilis).